Introductie

Een reis door acht fictieve werelden, op zoek naar Utopia.

Al eeuwenlang maken we kaarten om te navigeren door de wereld. We brengen objectieve gegevens – de stand van de sterren, wegen, wateren, gebouwen – in kaart om te bepalen waar we heen gaan. Maar de wereld om ons heen wordt steeds complexer. Ieder moment van de dag worden we gevoed met ontelbare brokken nieuws, beelden en meningen. Alles is beschikbaar en je kan praktisch overal heen. In deze wereld – met haar talloze onzichtbare wegen en wetten – lijken we steeds vaker te verdwalen.

Om vandaag te kunnen navigeren hebben we andere kaarten nodig. Rijke kaarten die niet slechts het schijnbaar objectieve laten zien in een bevroren moment. Ik ben Carlijn en ik beschouw mijzelf cartograaf van de maatschappij. In tegenstelling tot de traditionele cartografie maak ik kaarten van denkwerelden. Fictieve werelden, continenten en universums waarin ik de constructen uit elkaar pluis waarmee we onze maatschappij inrichten en besturen – de politiek, religie, het kapitalisme, het onderwijs. Vervolgens zet ik deze weer in elkaar als nieuwe fictieve werelden, waarbij ik grote en ingewikkelde maatschappelijke systemen weer leesbaar en inzichtelijk maak.

Architectonische elementen worden metaforen en geven richting, ruimte en betekenis aan de fictieve werelden. Door te dwalen door de fictieve werelden kunnen we wellicht nieuwe routes vinden en de verbeelding prikkelen over de manieren waarop we onze samenleving hebben georganiseerd en misschien, in de toekomst, beter zouden kunnen organiseren.

In de expositie ‘Cartografie van Denkwerelden’ neem ik u mee door acht verhalen en denkwerelden. De verhalen achter de denkwerelden zijn alle gebaseerd op een specifiek construct van de maatschappij en tot stand gekomen in samenwerking met een expert op dat thema. Tot slot, alle denkwerelden achter elkaar vertellen het verhaal van mijn zoektocht naar de nieuwe utopie.